Zonnepanelen brengen onverwacht veel op - software bij VREG tilt

Door het recordaantal zonne-uren in de voorbije weken brengen de zonnepanelen onverwacht veel op. Zoveel dat de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) zich genoodzaakt ziet de controle op de aanvraag van groenestroomcertificaten aan te passen. Dat melden de Concentrakranten.

kscherpenberg

Opmerkelijke boodschap op de site van de VREG: "Door het uitzonderlijk zonnige voorjaar hebben zonnepanelen in maart en april heel veel elektriciteit geproduceerd. De automatische controle op doorgegeven meterstanden in de VREG-databank wordt daarom aangepast."

Tilt

Eigenaars van zonnepanelen kunnen bij de VREG een groenestroomcertificaat aanvragen voor elke duizend kilowatt die hun installatie produceert. Maar doordat de zon abnormaal veel uren heeft geklopt, sloeg het computerprogramma dat de betrouwbaarheid van de aanvragen controleert, tilt.

"Onze computer berekent de waarschijnlijkheid van een aanvraag op basis van het aantal zonnepanelen, de ligging ten opzichte van het zuiden, en andere gegevens uit het archief. Omdat de productie van de elektriciteit nu zo hoog ligt, ging de computer er vaak van uit dat de aanvraag statistisch gezien niet kon. Zo kregen 1.300 klanten in de voorbije weken bericht dat hun aanvraag van een groenestroomcertificaat niet kon worden gevalideerd. Zij krijgen binnenkort een herziening", legt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG uit.

GW