Bruno Tuybens streek bonus van 250.000 euro op bij KBC

Bruno Tuybens, die als Kamerlid voor de sp.a al geruime tijd fel van leer trekt tegen excessieve bonussen voor bankiers, kreeg in het verleden zelf variabele vergoedingen bij zijn toenmalige werkgever KBC. Zo ontving hij tien jaar geleden een bonus van 250.000 euro netto voor een periode van drie jaar.

wverhaert

Tuybens ontkent niet dat hij die bonus ontving. "Het is ook nooit de bedoeling geweest dat te verzwijgen. Natuurlijk is het een hoog bedrag. Ik heb in die periode hard gewerkt en KBC grote winsten bezorgd. Daar heb ik een variabele vergoeding voor gekregen, maar niet meer of minder dan de andere senior-salesmensen."

Tuybens werd in 2005 staatssecretaris voor Overheidsbedrijven maar was daarvoor bijna twee decennia aan de slag bij KBC en diens voorloper Kredietbank. Hij was onder meer bij het beurshuis KBC Securities actief in de handel in afgeleide producten op aandelen.

Als KBC-werknemer deelde hij in de variabele vergoedingen voor het personeel. Eén bonus springt in het oog. In 1998 werd bij KBC Securities een fiscaal vriendelijk bonussysteem opgezet met warrants. De uitoefening daarvan was normaal pas mogelijk na vier jaar, maar werd een jaar vervroegd uit vrees dat door de om zich heen grijpende dotcomcrisis minder naar de kaderleden zou vloeien.

Voor Tuybens was er 292.000 euro weggelegd, waarvan netto 250.000 euro overbleef. Hij behoorde daarmee tot de top tien van bonusverdieners bij KBC Securities. Dat melden verscheidene media.

Bekijk ook deze video waar Tuybens van leer trekt tegen de graaicultuur.

Meer over Bruno Tuybens