Bin Laden "eerst gevangen en dan gedood" voor ogen dochtertje

Toen een ongewapende Osama Bin Laden in het hoofd werd geschoten door Amerikaanse soldaten, gebeurde dat in het bijzijn van zijn 12-jarige dochter.

ssimons

De dochter zou Pakistaanse onderzoekers verteld hebben dat de Amerikanen haar vader levend te pakken hadden gekregen, maar hem vervolgens voor de ogen van zijn familieleden doodschoten.

Volgens CIA-baas Leon Panetta maakte Bin Laden "bedreigende bewegingen". "De commandotroepen hadden het bevel gekregen om bin Laden gevangen te nemen, als hij zich overgaf met de handen in lucht, en geen enkele bedreiging vormde", aldus Panetta. "Die bedreigende bewegingen zijn de reden waarom de troepen het vuur openden."

Verwarring

Ook Amal Al-Sadah (27) de jongste echtgenote van Bin Laden, was getuige van de dodelijke schietpartij. Zij liep bovendien een schotwonde in het been op.

Het Witte Huis verklaarde eerder foutief dat Bin Laden wél gewapend was en dat zijn vrouw - die als menselijk schild diende - was doodgeschoten. In feite zou het echter om de vrouw van koerier Sheikh Abu Ahmed gaan.

Ook de verkeerde zoon van Bin Laden werd doodverklaard. Wat er met het lichaam van Khalid Bin Laden gebeurd is, is overigens niet duidelijk.

Cash

Bin Laden was overigens klaar om te vluchten; hij bleek in totaal voor (omgerekend) 500 euro aan cash én twee telefoonnummers in zijn kleren genaaid te hebben. Dat zeggen verschillende bronnen. Het Witte Huis wilde hierop geen commentaar geven.

Meer over Osama bin Laden