Staatsveiligheid voert honderden geheime operaties uit

De Staatsveiligheid heeft de nieuwe inlichtingenmethoden, waaronder telefoongesprekken en e-mails traceren of huizen doorzoeken, sinds februari al 417 keer gebruikt.

wverhaert

De nieuwe wet op de "bijzondere inlichtingenmethoden" ging op 1 september vorig jaar van kracht en wordt sinds februari toegepast. De nieuwe wet is opgedeeld in "specifieke" en "uitzonderlijke" inlichtingenmethoden. De eerste - minder ingrijpende - soort operaties werd 385 keer toegepast, van de tweede soort maakte de Staatsveiligheid 32 keer gebruik.

Onze nationale inlichtingendienst had als enige in Europa tot voor kort maar beperkte onderzoeksmogelijkheden. "We maken intensief gebruik van onze nieuwe bevoegdheden maar alle operaties zijn proportioneel en ze worden alleen toegepast als we alle andere, minder ingrijpende methoden hebben uitgeput", zegt Alain Winants, de chef van de Staatsveiligheid.

Welke geheime methodes de staatsveiligheid mag toepassen en wat je daar als burger kan tegen doen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.