Groenteprijzen kelderen

Door een overaanbod op de markt is de prijs van groenten momenteel uitzonderlijk laag, met dramatische gevolgen voor boeren en tuinders. Een krop sla kost dezer dagen de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar, broccoli is 45 procent goedkoper en voor rode paprika, komkommers, tomaten, asperges of witloof betaalt de consument tot 30 procent minder.

wverhaert

Doorgaans komen eerst de groenten uit het zuiden op de markt, en vervolgens de teelten uit eigen land. "Maar niet zo dit jaar", zegt Philippe Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Vlaamse Tuinbouwveilingen.

Gigantisch aanbod

"In het zuiden heeft de groei vertraging opgelopen door het slechte weer. En hier is het zeer warm waardoor onze oogsten niet alleen rijk zijn, maar ook nog eens enkele weken te vroeg op de markt komen. Het gevolg is een gigantisch aanbod waardoor de prijzen al weken kelderen."

Het probleem voor de tuinders en boeren is overigens niet alleen de lage prijs; de aanvoer is zo groot dat veel groenten niet eens geveild raken en de boeren hun oogst moeten vernietigen. De voorbije weken zouden er zo al tienduizenden kilo's sla, witloof en tomaten op de vuilnisbelt zijn beland.