Molen zoekt graan

De gerestaureerde windmolen van Kaulille kan weer draaien. Toon Verlaak en Ludo Achten, twee leerling-molenaars, willen dolgraag aan de slag. Maar er ontbreekt een noodzakelijk ingrediënt: graan. “Om een molen te laten draaien, heb je graan nodig en dat is net waaraan we een tekort aan hebben”, zuchten Toon en Ludo.

Elke 2de en 4de zaterdag van de maand, en als er voldoende wind en graan is, draait de windmolen van Kaulille. De kleine grondzeiler is een aardig molentje met een spanwijdte van 24 meter.

Er zijn twee steenkoppels of maalstenen: de ene werd vroeger gebruikt om graan te malen voor de consumptie, de andere voor het malen van boekweit. De molen werd gebouwd in 1891 door Adriaan Mulders uit het Nederlandse Weert.

Draaien

De familie Mulders verkocht de molen in 1902 aan de familie Sevens. Vandaar dat de molen de naam ‘Sevensmolen’ kreeg. Intussen is de gemeente Bocholt eigenaar van de molen.

Nadat de molen jarenlang wat in de vergeethoek was geraakt, doen Toon Verlaak en Ludo Achten nu verwoede pogingen om de vergane glorie te herstellen. De leerling-molenaars worden hierbij begeleid door de Liller mulders Jef Brouwers, Ludo Hurkmans en Ludo Vandervelden.

“Molens moeten draaien om ze goed te kunnen onderhouden”, benadrukken Toon en Ludo. Zij geven regelmatig maaldemonstraties in de molen. Maar daarvoor hebben ze dus graan nodig. Veel graan.

Gratis

“De kleine grondzeiler kan tot 300 kilo graan per dag malen”, vertelt Toon. “Er is wel een landbouwer die ons ‘Duvelke’ - zo genoemd omdat de koningsas kleiner is dan bij een normale windmolen - bevoorraadt. Wij vermalen het graan gratis tot dierenvoeder. Maar we hebben meer graan nodig om de molen draaiende te houden. Wie zijn graan naar hier brengt, krijgt het gemalen terug.”

Schepen van toerisme Mia Croonen steunt de oproep van de molenaars: “Heb je thuis graan en wil je het laten malen? Breng het dan naar de molen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio