Radioactieve container uit Japan staat in Zeebrugge

Er staat een radioactieve container uit Japan in de haven van Zeebrugge. De straling is een stuk hoger dan normaal, maar zou wel niet gevaarlijk zijn voor de bevolking. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft het nieuws al bevestigd.

ikerremans

Na een meting in de Zeebrugse haven kwam de besmetting aan het licht. De bewuste container is afkomstig uit Japan, waar de kerncentrale van Fukushima ernstig beschadigd raakte na de zware aardbeving in maart. De buitenkant van de container is besmet met de radioactieve stof Cesium. In de container zelf zitten graafmachines, maar die zijn niet besmet.

In de andere containers die met hetzelfde schip meekwamen is geen verhoogde straling gevonden.

Volgens het FANC bestaat er geen gevaar voor de werknemers of de omgeving. Het agentschap gaat woensdag wel nog meer metingen uitvoeren in de haven.

Het schip is op 16 maart vertrokken uit de Japanse stad Yokohama. In Maleisië werden de containers nog overgeladen op een ander schip en dat schip heeft geen Japanse havens aangedaan. Het is de eerste keer dat er een besmetting wordt vastgesteld in Europa.

Beeld Photonews

Meer over Japan