Natascha Kampusch krijgt geen schadevergoeding

Oostenrijk weigert een schadevergoeding te betalen aan Natascha Kampusch. Kampusch werd als kind ontvoerd en acht jaar lang opgesloten, voor ze in 2006 wist te ontsnappen. Ze had een schadevergoeding gevraagd voor tekortkomingen in het onderzoek naar haar ontvoering.

ikerremans

De nu 23-jarige Natascha Kampusch had in februari een aanvraag voor een schadevergoeding van één miljoen euro ingediend bij het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens haar had de politie fouten gemaakt in het onderzoek.

Symbool

In de dagen na haar kidnapping kwamen de onderzoekers langs in het huis van haar ontvoerder Wolfgang Priklopil in Strasshof, maar die piste in het onderzoek werd toen niet verder gevolgd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wees het verzoek van Kampusch af, omdat er destijds geen gegronde argumenten waren om Priklopil te verdenken.

"Deze weigering komt niet onverwacht, maar Natascha had wel gehoopt op een symbolische vergoeding voor de talrijke slordigheden en fouten in het onderzoek", zei Ganzger in een persmededeling. Hij beklemtoonde ook dat Kampusch het geld niet voor zichzelf wilde houden, maar er een liefdadigheidsproject voor kinderen en vrouwen uit achtergestelde milieus mee wilde financieren.

Priklopil werd nooit gerechtelijk vervolgd, omdat hij zichzelf van het leven benam. De Oostenrijkse autoriteiten wezen zijn huis nadien toe aan Kampusch, als vergoeding voor de geleden schade.

Meer over Oostenrijk