Aangroei aantal klanten Telenet zwakt af

Telenet moet voor het eerst sinds lang leren leven met een beetje minder. De sterke aangroei van het aantal klanten zwakt wat af. "We ondervinden inderdaad dat de klant de vinger wat op de knip houdt", zegt topman Duco Sickinghe.

jvangeyte

In het eerste kwartaal van 2011 kwam er netto nog 25.000 klanten bij voor het breedbandinternet van Telenet. In dezelfde periode vorig jaar waren het er nog 34.000. Voor digitale televisie zakte de aangroei van 65.000 naar 48.000 klanten. Voor mobiele telefonie (via Mobistar) van 23.000 naar 13.000. En voor vaste telefonie van 22.000 naar 16.000. Dat er 3.900 inactieve klanten uit de statistieken werden geschrapt, was hiervoor een onvoldoende verklaring.

Voorts bleven ook de inkomsten van de overgenomen keten van telecomwinkels Belcompany wat onder de verwachtingen. Zo werden er minder telefoontoestellen verkocht dan gehoopt.

Rente

Sickinghe moest dit toegeven bij de presentatie van de financiële resultaten van zijn bedrijf over het eerste kwartaal van 2011. Die lieten nochtans een stijging van de nettowinst zien tot 42,8 miljoen euro. Dat was een aanzienlijke toename tegenover de 13,3 miljoen euro uit dezelfde periode van 2010.

De vooruitgang op financieel vlak was evenwel het gevolg van een stijging van de rentevoeten. Telenet dekt zich via contracten namelijk in tegen een verhoging van de intrestvoeten op zijn kredieten. Als de rente dan daadwerkelijk gaat stijgen, worden die contracten meer waard. In het eerste kwartaal leverden ze een boekhoudkundige meerwaarde op van 37 miljoen euro, vorig jaar was er in dezelfde periode nog een boekhoudkundige minwaarde van 32 miljoen euro.

Gsm-licentie

Over een ander dossier wou Sickinghe zich niet formeel uitspreken. Heeft Telenet nu al dan niet een bod gedaan op de vierde gsm-licentie in ons land? "Zoals u weet, werken we nu samen met Mobistar. Dat is goed voor klassieke telefoongesprekken. Maar niet zo goed voor het oversturen van hele pakketten data. Nochtans is dat belangrijk als we willen inspelen op de mogelijkheden van mobiel internet. In het buitenland zien we dat die markten exploderen. In Parijs kunnen ze de vraag naar mobiel internet nu zelfs niet volgen. Maar dat betekent nog niet noodzakelijk dat we een bod doen op de licentie. Misschien zijn er andere mogelijkheden..."

JVG