Met Bin Laden verdwijnt lijm tussen Talibanfracties

De dood van Osama bin Laden is een harde klap voor de Pakistaanse Taliban en anti-Amerikaanse groepen in de regio. De morele autoriteit van Bin Laden hield de verdeelde fracties bijeen, maar die lijm valt nu weg.

ssimons

De dood van Bin Laden is in de eerste plaats voor Al Qaida zelf een grote tegenslag. "Het is onduidelijk of de overblijvende leiders in staat zullen zijn om de beweging in leven te houden", zegt politiek commentator Saleh Omar. Ook politiek wetenschapper Johar Ali denkt dat de anti-Amerikaanse oorlog in Pakistan weliswaar niet zal stoppen, maar toch sterk verzwakt wordt. "De Egyptenaar al-Zawahiri zal waarschijnlijk aan de leiding komen, maar de dood van Bin Laden zal Al Qaida en de Taliban sterk verzwakken, omdat hij respect afdwong", zegt hij.

Meningsverschil

Maar de dood van Bin Laden dreigt ook de verdeeldheid tussen de Taliban. In de grotendeels ongecontroleerde Pakistaanse stammengebieden bij de grens met Afghanistan zijn verschillende jihadistische groeperingen actief, elk met een eigen agenda. Tussen die groepen zijn ernstige meningsverschillen, en de dood van Bin Laden zal die verdeeldheid alleen maar aanzwengelen, zegt Khalid Khann, journalist in de noordelijke Pakistaanse provincie Waziristan.

"In augustus vorig jaar nog was er strijd tussen de Pakistaanse Taliban en de terroristische groep Lashkar Jhangvi, waarbij 25 doden vielen", zegt hij. "De situatie escaleerde met de dag, maar medewerkers van Bin Laden kwamen tussenbeide en de twee groepen begroeven hun meningsverschillen."

Donaties

Nu de leider er niet meer is, kan dat ook ernstige financiële gevolgen hebben voor Al Qaida en de Taliban. "Bin Laden was een inspirerende kracht", zegt hij. "Moslims over de hele wereld deden rijkelijk donaties om de groep te steunen tegen de VS. Ik denk niet dat die donaties zullen aanhouden, omdat er minder vertrouwen is in de Pakistaanse Taliban".

Ashfaq Yusufzai

IPS

Meer over Osama bin Laden