12 jaar cel voor Sietske H. wegens verstikken van vier baby's

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag de 26-jarige Sietske H. uit Nij Beets veroordeeld tot 12 jaar cel wegens het doden van haar vier kinderen. Ze bracht de baby's, drie meisjes en een jongetje, direct na hun geboorte door verstikking om het leven. In het eerste geval gaat het volgens de rechtbank om kinderdoodslag, de andere drie keer om kindermoord.

ssimons

De kindjes werden in de jaren 2003-2009 geboren. H. beviel telkens alleen op haar slaapkamer, zonder dat haar omgeving iets in de gaten had. De lijkjes bewaarde ze in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis in het Friese dorpje.

De rechtbank vond de zaak zo ernstig en schokkend dat alleen een maximumstraf op zijn plaats was. Volgens de rechtbankvoorzitter leveren de verklaringen van Sietske H. voldoende bewijs dat de vier kinderen levend zijn geboren en dat zij hen vervolgens door verstikking om het leven heeft gebracht.

Vooraf besloten kinderen te doden

"Verdachte is tot drie maal toe opnieuw zwanger geworden en heeft er driemaal voor gekozen ook deze zwangerschappen en bevallingen geheim te houden. Er kan niet anders worden geconcludeerd dan dat verdachte telkens reeds voorafgaand aan de bevallingen het besluit heeft genomen om de kinderen na de geboorte van het leven te beroven."

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden ook twaalf jaar gevangenisstraf. Het OM had ook tbs willen eisen, maar zag daarvan af. Bij H. kon geen stoornis worden vastgesteld, omdat ze weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Door deze weigering "moet de rechtbank ervan uitgaan dat de feiten de vrouw volledig zijn toe te rekenen".