Foto lijk bin Laden: bloederig, schotwond boven oog

Het Witte Huis heeft nog niet beslist om een foto van het lijk van Osama bin Laden te verspreiden. "De foto is bloederig en gruwelijk, met een schotwond boven het linkeroog van bin Laden", meldt een bron die de foto onder ogen kreeg. Het beeld zou als bewijs kunnen dienen tegenover de kritische publieke opinie.

wverhaert

"We gaan alles doen wat mogelijk is om te zorgen dat niemand nog kan ontkennen dat we Osama bin Laden hebben gevat", zegt John Brennan, de raadgever van de Amerikaanse president Barack Obama. "En dus is de verspreiding van informatie, waaronder foto's, iets dat nog wordt bestudeerd."

De Amerikaanse senator Carl Levin liet eerder al weten dat het op termijn noodzakelijk is om de foto's te publiceren. Maar dat moet volgens hem niet onmiddellijk gebeuren. "Mijn intuïtie zegt dat de publicatie kan uitgesteld worden tot de reacties gekalmeerd zijn", waarbij hij allusie maakte op mogelijke wraakacties.

Ook Joe Lieberman, die de commissie binnenlandse veiligheid voorzit, meende dat het nodig is om de foto's te publiceren.

Meer over Osama bin Laden