Brein achter vangst Bin Laden trouwde nog gauw voor operatie

Michael E. Leiter, de 42-jarige directeur van het National Counterterrorism Center, en het brein achter de vangst van Osama bin Laden, is zaterdagavond enkele uren voor de start van de operatie nog snel in het huwelijk getreden. Na de receptie reed hij onmiddellijk door naar het hoofdkwartier van de NCTC in Rosslyn.

ibroeksteeg

Het NCTC is een afdeling van de CIA die via de nieuwste digitale technologieën informatie over buitenlandse terroristische activiteiten en groeperingen zoekt en die rapporteert. Het is de enige organisatie die rechtstreeks toegang heeft tot alle databanken van de Amerikaanse overheid.

Acht maanden geleden kreeg de afdeling het gebouw waar Osama woonde in het vizier en plaatste het toen onder een 'staring eyes watch': de klok rond werden via satellieten elke beweging in de buurt van het gebouw gevolgd. Na acht maanden 'spionage' wisten de analysten alles wat ze nodig hadden.

In Bagram, Afghanistan, werd intussen een replica gebouwd van de schuilplaats van Osama bin Laden, waar een team van Navy Seals kon beginnen te oefenen. Meer dan twee maanden oefenden de militairen voor een hun onbekende missie.

De supervisie van de hele operatie gebeurde door Leiter, die in 2004 nog door Bush benoemd werd en door Obama gevraagd was te blijven na zijn verkiezing. Leitner is een gevechtspiloot die missies vloog boven Kosovo en Irak, en daarna magna cum laude afstudeerde en een doktoraat haalde aan Harvard.

Het hoofd van de NCTC slaagde erin om zijn geplande huwelijk met de 31-jarige Alice Brown toch te laten doorgaan, inclusief het etentje met zijn schoonouders op donderdag, en de algemene repetitie op vrijdag.

Dubbel feest dus voor de succesvolle Amerikaan.

Meer over Osama bin Laden