Folteringen in Guantanamo leidden tot info over bin Laden

Informatie die verkregen werd middels foltering, hielp de Amerikanen Osama bin Laden te vinden en te doden, zo hebben belangrijke medewerkers van de Amerikaanse president Barack Obama gezegd.

ssimons

Met het folteren van gedetineerden in de gevangenis van Guantanamo kon informatie losgepeuterd worden die de Amerikanen op het juiste spoor zette. De gevangenen werden onder meer onthouden van slaap en moesten water-boarding ondergaan, waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt te verdrinken.

De controversiële technieken leidden tot cruciale informatie over een koerier die werkte voor bin Laden; gevangenen hadden zijn bijnaam prijsgegeven en gezegd dat hij bij bin Laden zou verblijven. Het kostte de VS vervolgens nog jaren om de echte identiteit en locatie van de koerier te achterhalen.

Of het in dit geval om de koerier gaat die uiteindelijk tot bin Ladens schuilplaats leidde, is niet geweten.

"Immoreel en illegaal"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft al gezegd dat foltering echter in geen enkel geval gerechtvaardigd is. "Foltering is weerzinwekkend, immoreel en illegaal. Het is bovendien een onbetrouwbare manier van informatie verzamelen; wie gemarteld wordt, zal álles zeggen om het lijden te doen stoppen."

Meer over CIA