"Ludo Voortmans is toerekeningsvatbaar"

Ludo Voortmans is zeker niet zwak- of krankzinnig. Dat is het besluit van de psychiaters en psychologen die de beschuldigde van de roofmoord op Herkenaar René Jermis (83) behandeld en beoordeeld hebben. Zij kwamen dinsdagvoormiddag in Tongeren getuigen op het assisenproces van de Truienaar.

fvranckx

"Er zijn wel tekenen die wijzen op een zekere impulsiviteit en fragiliteit, maar niet van die aard dat hij kwaad en goed niet zou kunnen onderscheiden", luidde het besluit van psychiater Rudy Verelst van het UZ Leuven.

ADHD

"Bij de beklaagde zijn er duidelijke aanwijzingen richting ADHD. Dit, in combinatie met een zware gokverslaving, dreef hem volgens mij tot deze daad", vulde psychiater Lieve Dams, die door de verdediging gevraagd werd om een tegenexpertise te maken, nog aan.

"Toch ben ik er ook van overtuigd dat de beklaagde volledig toerekeningsvatbaar is. Het is niet omdat je ADHD hebt, dat je totaal niet meer weet wat je doet."

“Zijn drijfveer was de gokverslaving. Hij was zo gefocust op die lichtjes van het bingotoestel, op die symbolen op één rij krijgen. ‘Ik wil nu geld om te gokken, en ik wil nu binnenkomen (bij René, nvdr)’.”

Impulsief

En ook de IQ-test, uitgevoerd door forensisch psycholoog Renaat Mattheus, sprak niet in het voordeel van Voortmans: "De IQ-test toont aan dat de beklaagde zich bevindt in de categorie 'benedengemiddeld'. De beklaagde moet dus in staat zijn om zijn eigen daden onder controle te houden".

“Voortmans is een impulsieve, onzekere man, die nood heeft aan structuur. Hij wil graag een gunstig beeld van zichzelf ophangen. Is snel bang, in paniek”, aldus de forensisch psycholoog.

Er was ook sprake van alcoholmisbruik, benadrukten de artsen maar dat kon geen verslaving genoemd worden.

De getuigenis van de wetsgeneesheer moest een dag uitgesteld worden: de vier ramen van de Porsche van de Antwerpse professor waren vannacht door vandalen ingeslagen.

Deze namiddag komen getuigen aan het woord over het slachtoffer en doet ook een arts het relaas over de tijdelijke opname voor de gokverslaving van Voortmans in Tienen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio