Belgische aardappel staat weer op het menu

Het totale verbruik van aardappelen is in 2010 stabiel gebleven. Maar we eten wel opvallend meer producten van eigen bodem, blijkt uit gegevens van Gfk bij 4.000 Belgische gezinnen.

jvangeyte

De Belgen aten in 2010 gemiddeld 43 kg aardappelen. Dat is evenveel als het jaar ervoor.

Binnen die hoeveelheid is er wel een lichte verschuiving van verse aardappelen naar verwerkte aardappelen. Het thuisverbruik van verse aardappelen daalde met 1,4% tot 35,9 kg per capita, terwijl het thuisverbruik van verse verwerkte aardappelen steeg met 34,4% tot 1,6 kg per capita en dat van verwerkte diepgevroren aardappelen met 0,5% tot 5,7 kg per capita.

Waarde

In waarde nam het thuisverbruik van aardappelen met maar liefst 13% toe. De gemiddelde prijs voor aardappelen (vers + verwerkt) steeg van 0,82 euro per kg in 2009 tot 0,92 euro per kg in 2010 waardoor de besteding steeg van 35,3 euro per capita tot 39,5 euro per capita in 2010. Alle Belgen samen gaven vorig jaar 424 miljoen euro uit voor hun aardappelen.

Belgisch

Opmerkelijk is ook de terugkeer van de Belgische aardappel op het menu. Voor het eerst sinds jaren eist hij weer zijn plaats op. 77% van onze aardappelen komen weer uit eigen grond. Dat is 6% meer dan in 2009.

Bintje blijft de meest aangekochte aardappelvariëteit (marktaandeel van 29%), gevolgd door Nicola (19%) en Charlotte (10%).

Wat gewichtseenheden betreft is de verpakking van 25 kg verder op zijn retour met een aandeel van 8%. De 5 kg-verpakkingen nemen 51% van het volume in, de 2,5 kg-verpakkingen 21%. De verpakkingen kleiner dan 2,5 kg zijn goed voor 7,4% van het aardappelvolume.

JVG