Vandaag vonnis in zaak-Sietske H.

De rechtbank in het Nederlandse Leeuwarden doet vandaag uitspraak in de zaak tegen Sietske H., die ervan verdacht wordt haar vier kinderen, drie meisjes en een jongetje, tussen 2003 en 2009 door verstikking om het leven te hebben gebracht. De lijkjes bewaarde ze al die tijd in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis.

ibroeksteeg

De officier van justitie eist de maximale straf van twaalf jaar wegens kinderdoodslag op een baby en kindermoord op de drie anderen. Bij de tweede, derde en vierde zwangerschap had Sietske H. volgens de officier van justitie moeten weten wat de gevolgen waren van haar levenswijze en gedrag.

De eis viel zo hoog uit, omdat Sietske H. weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Ze was bang dat ze dan tbs zou krijgen.

"Onze maatschappij kent oplossingen bij ongewenste zwangerschap: voorbehoedsmiddelen, abortus, adoptie, Waarom kiest Sietske H. voor het meest wrede alternatief? Deze baby's hebben geen kans gehad. Ze waren totaal afhankelijk van de zorg van hun moeder en werden juist door die moeder omgebracht", aldus de officier van justitie.

Tijdens de behandeling van de zaak zei de 26-jarige vrouw dat ze de kinderen ombracht uit "angst, schaamte en paniek."

Sietske H. werd in augustus 2010 aangehouden na een tip van haar voormalige werkgever. Haar ouders en omgeving hebben nooit iets van de vier zwangerschappen gemerkt.

Beeld: Photonews