Rainbow Warrior voert metingen uit nabij kerncentrale Fukushima

De Rainbow Warrior, het schip van milieuorganisatie Greenpeace, heeft dinsdag metingen uitgevoerd naar de waterkwaliteit ter hoogte van de beschadigde Japanse kerncentrale van Fukushima, in het noordoosten van het land. Dat meldt de milieuorganisatie in een persbericht.

ibroeksteeg

Deze eerste testen hebben als doel om het niveau van besmetting en mogelijke gevolgen voor de voedselketen vast te stellen. Greenpeace benadrukt dat ze van de Japanse regering geen toestemming kreeg om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren binnen de territoriale wateren van Japan. Premier Naoto Kan wordt dan ook gevraagd om die beslissing te herroepen.

"De mensen eisen een onafhankelijke studie over het niveau van besmetting en een duidelijk en objectief advies met betrekking tot mogelijke gezondheidsrisico's", aldus Ike Teuling, stralingsexpert aan boord van het schip.

Begin april kwam ongeveer 520 ton besmet water via een lek, dat ondertussen gedicht is, in de Stille Oceaan terecht. Rond dezelfde periode dumpte kerncentralebeheerder Tepco duizenden ton licht radioactief water dat zich had opgehoopt in de installaties in de kerncentrale, in zee.

Beeld: Photonews