Amerikanen bouwden bin Ladens huis volledig na om te oefenen

Niet in een grot, maar in een peperdure villa van 700.000 euro in Abbottabad in Pakistan, hield Osama bin Laden zich zes jaar verborgen. De straat waar hij woonde ligt in een residentiële wijk waar veel ex-militairen van het Pakistaanse leger van hun pensioen genieten.

ghouben

Lees ook: DNA-test wijst uit: lichaam is 99,9 procent zeker Osama bin Laden

De villa waar Bin Laden zit, heeft veel weg van een versterkte burcht. Met muren die 5,5 meter hoog zijn, lijkt er geen doorkomen aan. Toch kunnen de militairen om 1.20 uur één van de twee veiligheidsingangen openbreken.

De 25 militairen van de Amerikaanse Navy Seals die de operatie uitvoeren, kenden elk detail van de villa. Die hebben ze in de voorbereiding van deze operatie volledig nagebouwd, zo laten inlichtingendiensten weten.

De Amerikaanse inlichtingendiensten hielden het pand al twee jaar in het oog. Het is één van de koeriers van Bin Laden die de inlichtingendiensten op het juiste spoor zetten. Hij brengt ze onbewust naar de schuilplaats. De man moest boodschappen van Bin Laden aan andere leden van Al-Qaida bezorgen. Die ging hij oppikken in de villa.

En die viel wel erg op, in vergelijking met de andere huizen in de buurt. Met satellietbeelden zagen de speurders dat de villa volledig ingesloten lag, omringd met dikke muren. Ze was 8 keer groter dan de andere huizen. De twee eigenaars van het pand hadden overigens geen vast inkomen.

De villa lag ook vlak aan het Margis Arifziekenhuis in Abbottabad in het oosten van Pakistan. Dat Bin Laden net daar onderdak zocht, zou te maken hebben met zijn nierproblemen. In geval van nood, was redding nabij.

De puzzelstukken vallen eind december 2010 in elkaar. Speurders brengen president Barack Obama voor de eerste keer op de hoogte. Afgelopen vrijdag krijgen ze groen licht van de president om de operatie te starten.