Zeeniveau stijgt drie keer sneller dan verwacht

Het globale zeeniveau stijgt wellicht sneller dan eerder berekend werd. Door het wegsmelten van de poolkappen zal het zeeniveau in 2100 tussen 0,9 en 1,6 meter gestegen zijn. In gebieden die slechts 1 meter boven de zeespiegel liggen wonen momenteel 150 miljoen mensen.

ghouben

Dat blijkt uit een rapport van het Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) dat het Deense dagblad Politiken kon inkijken. Het AMAP bestudeert de dreigingen waarmee het gebied rond de Noordpool te maken krijgt en geeft de betrokken regeringen advies.

Het rapport wordt vandaag officieel gepubliceerd en stelt dat de stijging van de zeespiegel drie keer hoger ligt dan de raming die het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in zijn rapport van 2007 deed. Het IPCC is een VN-organisatie die de risico’s van klimaatverandering bestudeert.

Het IPCC schatte dat het zeeniveau tussen 19 en 59 centimeter zou stijgen. Het hield echter geen rekening met een versnelde smelting van ijskappen in Groenland en het Noordpoolgebied.