Nieuwbouw voor 75 thuislozen

Vanaf 13 mei opent het nieuwe huis voor thuislozen aan de Hasseltse Salvatorstraat: 75 mannen en vrouwen kunnen hier terecht. De nieuwbouw is de versmelting van de thuislozenwerking in Hasselt en het crisisopvangcentrum in Genk.

Sober en stevig. Die woorden typeren de nieuwbouw voor thuislozen. “Tja, het moet tegen een stootje kunnen. Uit ervaring weten we dat de kamers veel gebruikt worden”, zegt Johan Huygen, directeur van het thuislozencentrum van CAW Sonar.

Voor wie is het centrum bedoeld? Mensen met relatieproblemen, met schulden, verslaving aan drank of drugs, maar bijvoorbeeld ook slachtoffers van gezinsgeweld. “Meestal is het een combinatie van problemen. Zo’n 90% wordt doorverwezen door OCMW of politie. Het centrum is ook niet vrij toegankelijk, alle bewoners moeten zich aanmelden.”

En wat is nu het verschil tussen dakloos en thuisloos? “Daklozen hebben letterlijk geen dak boven hun hoofd, thuislozen hebben ook geen dak maar vooral geen sociaal netwerk om hen op te vangen als er iets gebeurt, geen warme plek.

Of we een toename zien door de economische crisis? We zien de problemen in elk geval niet afnemen. Maar onze doelgroep had natuurlijk geen aandelen of zo. Nieuwbouw was nodig omdat de bestaande centra permanent vol zaten.”

Het centrum verenigt de thuislozenwerking in het Hasseltse volkstehuis (34 bedden) en het crisisopvangcentrum (18 bedden) in Genk. De nieuwbouw is goed voor 4,5 miljoen euro, met 3 miljoen Vlaamse steun. Vanaf 13 mei gaan ze hier aan de slag met een 15-tal personeelsleden.

Dakloos

“Sommigen vrezen dat we met de uitbreiding mensen uit heel Limburg gaan aantrekken, maar dat is niet het geval: na die eerste crisis willen de meesten niet liever dan terug naar de eigen, vertrouwde regio.”

Nog zo’n misverstand: de winter is hun drukste periode. “Neen dus. Voor de winteropvang hadden we maximaal 10 daklozen in de noodbedden, gemiddeld waren het een 5-tal per nacht.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio