Sp.a-Limburg wil Vandenhove als lijsttrekker

Sp.a-Limburg heeft de Truiense burgemeester Ludwig Vandenhove gevraagd of hij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 toch de sp.a-lijst zou willen trekken. “Ik had inderdaad te kennen gegeven dat ik liever niet nog eens de lijst zou willen trekken, maar tegelijk ben ik ook altijd een loyale soldaat geweest. Ik vraag dus bedenktijd.”

“Ik wilde inderdaad liever niet een vijfde keer de sp.a-lijst in Sint-Truiden trekken”, reageerde Vandenhove gisteren. “Ik heb dat ook een aantal keren gezegd. Informeel, maar ook formeel. Volgend jaar ben ik 18 jaar burgemeester.

Eigenlijk is het mooi geweest. 1 mei vond ik een goede datum om die beslissing mee te delen. Maar de partij heeft me vorige week gevraagd of ik toch nog een keer als lijsttrekker voor de sp.a naar de verkiezingen wil gaan. Ik heb bedenktijd gevraagd.”

In een persmededeling stelt sp.a-Limburg dat Vandenhove beloofd heeft het aanbod in overweging te nemen en er “kortelings” op te antwoorden. Vandenhove: “Al denk ik niet dat ik de knoop doorhak voor het einde van 2011.

Ik heb uiteenlopende redenen om ermee te stoppen. De laatste 30 jaar ben ik zowat met de partij getrouwd geweest. Nu ben ik 52. Mijn echtgenote en mijn familie hebben ook hun rechten. Dat ik vorig jaar niet verkozen ben tot parlementair heeft hiermee niets te maken. Dat was het politieke spel. In Sint-Truiden hadden we trouwens een goed resultaat.”

Het is bekend dat de Truiense meerderheid sp.a - Vld-Vivant voor geen meter meer draait en dat de Vld van Roland Duchâtelet een veel betere verstandhouding heeft met de CD&V van Veerle Heeren.

Vandenhove: “De huidige Truiense politiek is die naam niet meer waard. De politieke situatie in Sint-Truiden speelt inderdaad een rol om niet langer lijsttrekker te willen zijn.

Ik ben politicus geworden om impact te hebben, om dingen te realiseren. Bovendien komt er nog eens de betutteling van Vlaanderen bij. Ook dat is weinig motiverend. Maar goed, ik ben een trouwe soldaat. Als de partij vraagt om toch op te komen, wil ik daarover nadenken.”

Moers

Zaterdagavond maakte schepen Filip Moers op de 1 mei-viering van plaatselijke partijafdelingen bekend dat als Vandenhove geen kandidaat meer zou zijn, Moers dan kandidaat is om de sp.a-lijst in Sint-Truiden aan te voeren.

“Maar zover zijn we nog niet”, zei Moers gisteren vanuit vakantieplek Colmar. “Wat Ludwig uiteindelijk beslist, is helemaal zijn beslissing.” Sp.a-Limburg deelde gisteren mee dat Moers in het profiel past om de functie van Vandenhove over te nemen, maar dat bij de lijstvorming van 2012 rekening gehouden zal worden met alle overige kandidatuurstellingen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio