Gps stuurt scooters naar Haspengouwse fietsroutes: toeristen beboet

De lokale politie Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken heeft de voorbije dagen 14 bromfietsers beboet omdat die op het fietsroutenetwerk of op de ruilverkavelingswegen rondtoerden. Dat mag niet. Volgens de politie worden vespa’s door de Tripy-gps naar die verboden wegen gestuurd.

fvranckx

Enkel fietsers, voetgangers, ruiters en landbouwvoertuigen mogen de ruilverkavelingswegen gebruiken. Toch zijn er steeds meer vespa’s en quads die het verbodsbord negeren. De politie ging daarom over tot controles. Veertien overtreders kregen een boete van 50 euro.

Tripy

Volgens de politie waren ze allemaal door het gps-toestel naar de verboden wegen gestuurd. Vespa’s toeren rond met een Tripy-navigatie. Tripy is een toestel met elektronisch roadbook met tal van Haspengouwse routes en interessante stopplaatsen. Het is geen traditionele gps, maar Tripy heeft wel alle voordelen. De politie heeft de firma verwittigd van de foutieve routes.

Bij Toerisme Sint-Truiden hebben ze geen weet van het probleem met de Tripy. “De toeristische routes zijn normaal correct ingegeven. De politie heeft hier trouwens meegewerkt aan het uitstippelen van routes”, zegt een medewerker.

Fietskaart

“We proberen er trouwens voor te zorgen dat de fietsers en wandelaars niet op dezelfde paden zitten als de vespa’s.

We sluiten natuurlijk niet uit dat sommige toeristen van de routes afwijken. Zo merken we wel eens dat mensen met een helm in de hand een fietskaart vragen. Dan wijzen we de mensen erop dat ze met een gemotoriseerd voertuig niet op de fietsroutes mogen komen.”

Archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio