DNA-test wijst uit: lichaam is 99,9 procent zeker Osama bin Laden

De resultaten van een DNA-test op het lichaam van Osama bin Laden wijzen uit dat het zo goed als zeker om de leider van Al Qaida gaat. De aanval op de schuilplaats in Pakistan werd uitgevoerd door elitesoldaten van de Amerikaanse zeemacht. Het bevel kwam van de CIA.

ikerremans

Er is, enkele uren na de operatie, een DNA-test uitgevoerd op het lichaam dat gedood werd in Pakistan, via DNA van familieleden van bin Laden. Het is nu voor 99,9 procent zeker dat het om de leider van Al Qaida gaat.

Volgens de Amerikaanse zenders CNN en MSNBC is zijn lichaam al begraven ergens op zee. "Het lichaam werd overeenkomstig de islamitische praktijken en tradities begraven. Dat is iets dat we zeer ernstig nemen", zei een regeringsfunctionaris.

CIA

Er zouden ongeveer 25 soldaten ingezet zijn voor de operatie, die in totaal niet langer dan 40 minuten duurde. Het bevel was in handen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en enkele CIA-agenten hebben ook deelgenomen aan de operatie.

De Pakistaanse opperbevelhebbers werden op het laatste moment op de hoogte gebracht van de aanval. Pakistan heeft toestemming gegeven aan de Amerikaanse helikopters om de schuilplaats van de Al Qaida-leider te bestoken, maar het is niet duidelijk of de operatie tot doel had om Osama bin Laden te doden.

Twitter

Nog voor president Barack Obama bekend maakte dat bin Laden gedood was, had ene Keith Urbahn het nieuws al de wereld ingestuurd via Twitter. Urbahn is chief of staff van voormalig Defensieminister Donald Rumsfeld.

"So I'm told by a reputable person they have killed Osama Bin Laden. Hot damn", twitterde Urbahn om 22.25 uur lokale tijd. Pas daarna werd het nieuws bevestigd in de speech van Obama.

Meer over Osama bin Laden