"Terreuralarm in ons land blijft op niveau 2"

Ontslagnemend premier Yves Leterme en ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom hebben maandagnamiddag samengezeten naar aanleiding van de dood van Osama bin Laden, de nummer één van Al Qaida. Het terreuralarm in ons land blijft voorlopig op niveau 2.

ikerremans

Op de vergadering was onder meer ook het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) aanwezig. "We volgen de situatie nauw op", aldus de woordvoerder van minister Turtelboom.

Hij herhaalt dat het algemene waakzaamheidsniveau op niveau 2 (of gemiddeld) gehandhaafd blijft in België. Voor de Amerikaanse ambassade en de Amerikaanse belangen in België blijft niveau 3 (of ernstig) gelden. Voor de EU- en Navo-instellingen is er een verscherpte waakzaamheid.

Strafhof

Ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld), liberaal fractieleider in het Europees Parlement, is blij met de uitschakeling van bin Laden, maar betreurt dat hij nooit voor het Internationaal Strafhof zal kunnen verschijnen.

Met de dood van bin Laden is het nu "absoluut noodzakelijk geen nieuwe generatie te creëren die gefrustreerd is met de Westerse houding", waarschuwt hij. Het westen moet de Arabische Lente dan ook voluit steunen.

Beeld Photonews

Meer over Brussel