Zorgt dood Osama voor herverkiezing Obama?

De dood van Osama bin Laden kan ook goed nieuws betekenen voor de mogelijke herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama in 2012. Het is in ieder geval de boost die de president nodig had na alle kelderende populariteitscijfers.

ikerremans

De aankondiging van de dood van bin Laden kon op geen beter moment komen, want president Obama heeft net zijn herverkiezingscampagne gelanceerd.

De oppositie in de VS zou Obama in de verkiezingscampagne vooral een gebrek aan daadkracht verwijten in de Global War on Terrorism. Dat lijkt nu in het niets te zinken.

Four more years

Het was Obama zelf die de toelating gaf voor de liquidatieactie op Pakistaans grondgebied. Met die "gevaarlijke" actie nam hij een groot risico, want wat als bij de operatie Amerikaanse soldaten zouden zijn omgekomen. Dat Democraat Jimmy Carter in 1980 niet herverkozen werd, kon bijvoorbeeld voor een groot deel toegeschreven worden aan een mislukte operatie om Amerikaanse gijzelaars in Teheran te bevrijden.

De president werd maandag bedolven onder de lofbetuigingen. De vierende massa op straat begon meteen "four more years" te juichen. Vooral het feit dat Obama heeft afgemaakt wat zijn voorganger, George Bush, niet kon verwezenlijken, wordt door de Democraten beklemtoond. Overigens steken ook Republikeinen, onder wie zelfs oud-vicepresident Dick Cheney, de loftrompet over de "briljant uitgevoerde" operatie.

Meer over Barack Obama