"René gewurgd? Nu doet ge me lachen"

Tijdens het assisenproces in Tongeren van de 60-jarige Truienaar Ludo Voortmans, die terechtstaat voor de roofmoord op zijn 83-jarige oom René Jermis, werden beelden getoond van het audiovisueel verhoor van Voortmans dat door twee speurders van de Antwerpse federale politie werd afgenomen. De speurders vertelden dat het verhoor vlot verliep, omdat Voortmans een gemakkelijke prater was.

ssimons

Op de beelden in de assisenzaal was vaak een verontwaardigde of verbaasde Voortmans te zien. "René gewurgd? Nu doet ge me lachen", reageerde Voortmans, toen de speurders hem om uitleg vroegen over de aangetroffen wurgsporen op het slachtoffer.

"Dat is de eerste keer dat ik dat hoor. Het kan zijn dat ik hem bij zijn keel heb vastgehad, maar dat weet ik niet meer. Het is mogelijk gebeurd in mijn woede, in mijn paniek. Ik kan het niet bevestigen", aldus Voortmans.

René Jermis was in 2006 ook het slachtoffer geweest van een inbraak. Jermis verdacht Voortmans ervan, maar diende geen klacht in bij de politie om de familie die schande te besparen. Verschillende getuigen in het onderzoek hadden ook verklaard dat ze dachten dat Voortmans de inbreker was.

Zat

Tijdens het verhoor voor de camera in Antwerpen ontkende Voortmans de inbraak bij zijn aangetrouwde oom. Toen de speurders hem vroegen eerlijk te zijn, waarop ook zijn advocaat had gehamerd, zei Voortmans: "Het kan zijn dat ik daar geweest ben. Misschien toen ik zat was."

Deze namiddag komen de Hasseltse onderzoeksrechter Davy Jordens en Voortmans' echtgenote Jenny Jermis aan het woord.

Meer over Tongeren