Sirenes loeien over heel Israël ter herinnering aan de Holocaust

Sirenes loeiden maandagmorgen twee minuten lang over heel Israël ter herinnering aan de slachtoffers van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog.

ibroeksteeg

Toen de sirenes begonnen te loeien om 10 uur plaatselijke tijd (09.00 uur Belgische tijd) kwam het verkeer volledig tot stilstand. Automobilisten stapten uit hun wagens en voetgangers stonden stil, velen onder hen met gebogen hoofd.

Een officiële herdenkingsceremonie voor de zes miljoen Joden die werden vermoord door de nazi's en hun Europese bondgenoten, begon onmiddellijk na de sirenes in het Yad Vashem Holocaust Memorial Centre in Jeruzalem.

De Holocaust Herdenkingsdag begon zondagavond met een plechtigheid in het Yad Vashem, die werd bijgewoond door staatsleiders, buitenlandse diplomaten en overlevenden van de Holocaust en hun familieleden. Zes overlevenden ontstaken zes bakens aan ter ere van de zes miljoen Joden die werden omgebracht door de nazi's en hun medestanders.

De Verenigde Naties legden 27 januari vast, de dag dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd in 1945, als de internationale Holocaust Herdenkingsdag. Maar Israël duidde de 27ste dag van de joodse maand nissan aan, een week voor de Israëlische onafhankelijkheidsdag, om symbolisch onderscheid te maken tussen de geboorte van de Joodse staat en de asse van de Holocaust.

Volgens tellingen na de oorlog werden twee derde van de 9 miljoen Europese Joden uitgeroeid door de nazi's en hun collaborateurs.

Meer over Israël