Chaos door bermbrand in Nijlen: NMBS 'vergeet' pendelaars in trein

Door een bermbrand was het treinverkeer tussen Herentals en Lier sterk verstoord. Tijdens de avondspits worden geen problemen meer verwacht. Honderden reizigers werden geëvacueerd van de trein. Een veertigtal andere reizigers werden 'vergeten' door de NMBS en zaten nog een tijd langer vast in de trein.

Bert Provoost

De bermbrand ontstond maandagochtend, rond 08.30 uur, ter hoogte van de Boshoek. De trein verloor om een onduidelijke reden een onderdeel. De gensters die daardoor werden veroorzaakt deden dan weer een bermbrand ontstaan.

Een 600-tal passagiers zaten lange tijd vast in de trein, maar konden na een uurtje worden geëvacueerd.

Vergeten reizigers

Enig tijd later kwamen er bij de NMBS echter telefoons binnen van reizigers die zeiden dat ze nog steeds vast zaten in de stilstaande trein. Aanvankelijk kregen zij het antwoord dat dat onmogelijk was omdat iedereen al van de trein was gehaald.

Toen de klachten bleven aanhouden, begon het de NMBS toch te dagen en werd een veertigtal 'vergeten' pendelaars alsnog van de trein gehaald. Zij zaten uiteindelijk bijna drie uur vast in de twee 'vergeten' compartimenten. Velen onder hen waren dan ook woedend.

Verstoord treinverkeer

Het treinverkeer richting Herentals verliep de hele voormiddag stapvoets. In de richting van Lier was er geen treinverkeer mogelijk.

Enkele spoorovergangen op de verbinding Herentals-Lier waren ook gesloten.

Trein weggesleept

De trein kon niet meer verder en moest gesleept worden. Om iets voor 14u was het beschadigde treinstel weggetakeld. Tot zo lang bleven heel wat overwegen uit de buurt gesloten. Tijdens de avondspits worden geen problemen meer verwacht.

De NMBS biedt zijn excuses aan aan de 'vergeten' reizigers. Ze gaat onderzoeken wat er is kunnen verkeerd lopen. Woordvoerder Jochem Govaerts benadrukt dat de operatie aanvankelijk vlekkeloos verliep.

Bert Provoost

Meer over Lier