"Dood bin Laden gaat gewroken worden met aanslagen"

"Voor de moslims is dit een bittere nederlaag. De dood van Osama bin Laden gaat gewroken worden. Dat is zo helder als wat", zo weet massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland zeker. Ook Interpol roept op tot "hogere waakzaamheid".

ssimons

Lees ook: Aanpassing terreurdreigingsniveau niet uitgesloten en: Zo werd Osama bin Laden gedood.

Van de Sande reageert op de vreugde die vooral in Amerika is losgebarsten na het nieuws dat de meestgezochte terrorist is gedood. "De wraakacties beginnen waarschijnlijk met aanslagen op ambassades of met bomaanslagen op westerse doelen."

"Vreugdedans onverstandig maar begrijpelijk"

Hij noemt de 'vreugdedans' in Amerika niet verstandig, maar dat is volgens hem een rationele reactie op een emotioneel tafereel. "In zo'n geval als de dood van Osama bin Laden doet het er niet toe wat verstandig is. Het is een diepliggend gevoel bij mensen om een overwinning op je tegenstander te vieren, ook al roept deze euforie weer een negatieve reactie op bij de tegenpartij."

Interpol, de organisatie voor internationale politiesamenwerking, heeft maandag gewaarschuwd voor "een hoger terroristisch risico", na de dood van Osama bin Laden. De organisatie roept op tot "hogere waakzaamheid". Interpol werkt samen met de politiediensten van z'n 188 lidstaten, die in opperste staat van alertheid zijn "om te strijden tegen wraakacties indien al-Qaïda probeert te bewijzen dat de organisatie nog bestaat".

Taliban dreigt

De Palestijnse beweging Hamas heeft de moord op "de heilige Arabische krijger" bin Laden veroordeeld. De Pakistaanse Taliban dreigt intussen met aanvallen op Pakistaanse leiders, het Pakistaanse leger en de VS.

Meer over Osama bin Laden