Dood bin Laden gevierd in Westen

De dood van topterrorist Osama bin Laden ontlokt vreugdereacties in de Westerse wereld. Vooral in de Verenigde Staten, waar de bekendmaking van het nieuws door president Obama, live werd uitgezonden, zijn er uitbundige reacties.

fvranckx

President Obama vermeed in zijn toespraak om bin Laden een moslimfundamentalist te noemen en bleef bijzonder rustig, onderkoeld bijna, om de moslimgemeenschap niet voor het hoofd te stoten.

Voor het Witte Huis, op Ground Zero - de plaats waar het ingestorte World Trade Center stond - en elders in de Verenigde Staten zijn uitgelaten Amerikanen samen gekomen om de uitschakeling van staatsvijand nummer één te vieren.

Maar de Verenigde Staten hebben bijna gelijktijdig met de bekendmaking gewaarschuwd voor vergeldingsacties elders in de wereld. Alle Amerikaanse ambassades en Amerikaanse staatsburgers in den vreemde zijn gewaarschuwd om extra waakzaam te zijn, meldt het State Department in Washington. Het ministerie sprak van "een toegenomen kans op anti-Amerikaans geweld naar aanleiding van de recente antiterrorisme-actie in Pakistan".

Populair

De bekende journalist Robert Fisk, Midden-Oostenexpert bij uitstek, zegt in een reactie dat bin Laden "erg populair" is, zelfs bij de gezagsdragers. "Hij zei dingen over het Westen die de dictators elders in de wereld niet durfden of konden zeggen. En hij zei het vanuit een grot. Hij is een figuur waar nog veel over gezegd zal worden", aldus Fisk.

"Deze gedenkwaardige prestatie markeert een overwinning voor Amerika, voor vredelievende mensen over de hele wereld en voor iedereen die geliefden verloren heeft tijdens de aanslagen van 11 september. De strijd tegen terreur gaat door, maar Amerika heeft vanavond een onmiskenbare boodschap gezonden: hoe lang het ook duurt, het recht zal zegevieren", aldus George Bush, president ten tijde van de 9/11 aanslag.

"De dood van Osama bin Laden verzacht niet het lijden dat New Yorkers en Amerikanen dankzij hem moesten ondergaan, maar het is een ongelooflijk belangrijke overwinning voor ons land - en een ode aan de miljoenen mannen en vrouwen in ons leger en daarbuiten die zo hard voor ons land hebben gevochten", is de reactie van burgemeester Michael Bloomberg van New York.

De Britse eerste minister David Cameron spreekt over grote opluchting: "Het is een groot succes dat hij gevonden is en niet langer in staat zal zijn om zijn wereldwijde terreurcampagne voort te zetten. Het nieuws van Bin Laden's dood zal grote opluchting brengen aan mensen over de hele wereld".

Premier van Israël Benjamin Netanyahu noemt de actie "een doorslaand succes voor rechtvaardigheid, vrijheid en de waarden die alle democratische landen delen die schouder aan schouder en vastberaden vechten tegen terrorisme".

Dollar veert op

De dollar veerde op na de bekendmaking van de dood van bin Laden. Ook op de aandelenbeurzen in Azië was de positieve reactie duidelijk af te lezen. De olieprijs daalde met ongeveer 1 procent. Ook de prijs van goud en zilver zakte.

Of het terrorisme nu zal dalen of niet, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

Meer over Barack Obama