Bedrijven kregen nooit meer krediet

De banken hadden eind vorig jaar voor 122,3 miljard euro kredieten uitstaan bij de Belgische bedrijven. Dat is het grootste bedrag ooit.

jvangeyte

Tijdens de financiële crisis lagen de banken nog onder vuur omdat ze moeilijk deden over het toestaan van nieuwe leningen. Op die manier zouden ze de bedrijven de kans ontnemen om te overleven.

Maar nu is de situatie totaal anders. In 2010 steeg het uitstaande bedrag van bedrijfsleningen van 117,0 naar 122,3 miljard euro, zegt de bankenorganisatie Febelfin.

Het bedrag van Febelfin ligt wel hoger dan het bedrag van de ondernemingskredieten dat de Nationale Bank vermeldt. Dat komt omdat Febelfin ook de verbinteniskredieten (voornamelijk borgtochten en documentaire kredieten, waarbij de bank alleen moet uitbetalen als een bedrijf zijn verplichtingen niet nakomt) en de kredieten aan zelfstandigen in rekening brengt.

Het bedrag aan nieuw verstrekte ondernemingskredieten lag in het vierde trimester van 2010 overigens meer dan 11% hoger dan in dezelfde periode van 2009.

JVG