Liposuctievet hangt er zo weer aan maar hoger

Vet laten verwijderen met een liposuctie is de snelste weg om kilo's te verliezen. Om kilo's te verplaatsen blijkt, want nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het verloren gewicht er binnen het jaar weer bijkomt, zij het op andere plaatsen.

ghouben

een liposuctie is een ingrijpende schoonheidsoperatie waarbij het vet onder de huid wordt weggezogen door een krachtige vacuümpomp. De ingreep is niet zonder risico's maar toch relatief populair.

Een vergelijkend onderzoek door wetenschappers van de University of Colorado toont aan dat de hoeveelheid weggezogen vet weer tevoorschijn komt, maar dan op andere plaatsen. Bij een liposuctie zijn de billen en de buik vaak de te behandelen stroken. Bij de proefpersonen die daar vet lieten wegzuigen, stelden de onderzoekers een toename van het vet vast rond de schouders, de bovenarmen en het bovenste gedeelte van de onderbuik.

"Natuur is niet te foppen"

Voor de studie werden 32 vrouwen geobserveerd. 14 onder hen ondergingen een liposuctie, de overigen fungeerden als controlegroep. Hen werd een gratis liposuctie beloofd na het experiment en na de analyse van de resultaten. Zes weken na de ingreep hadden de geopereerde dames 2,1 procent van hun vetmassa verloren. De controlegroep, die dan blijkbaar toch iets minder is gaan eten, verloor 0,28 procent.

Maar na één jaar waren deze verschillen volledig uitgevlakt. Rudolph Leibel, een obesitasspecialist van de University of Columbia, beweert dat het lichaam zijn aantal vetcellen zelf reguleert, zoals het ook het vetgehalte reguleert. Wanneer vetcellen weggenomen worden of sterven, worden ze elders vervangen. "Het is opnieuw een illustratie van het feit dat je de natuur niet kan foppen", aldus Leibel in The Independent

"billenvet gehaat"

Ondanks de twijfelachtige resultaten van hun operatie, waren de 14 dames die onder het mes gingen tevreden met het resultaat. Ze hadden vooral het vet op hun billen en onderbuik gehaat, en dat was nu succesvol verwijderd. Dat het vet daar niet terugkomt, is wellicht te wijten aan het feit dat het onderhuidse weefsel te erg beschadigd wordt door de liposuctie om opnieuw vetcellen aan te maken.

Van de dames in de controlegroep koos de helft na de bekendmaking van de resultaten toch voor een liposuctie. Volgens The Independent worden in Groot-Brittannië jaarlijks ongeveer 4.000 liposucties uitgevoerd. Een operatie kost daar omgerekend tussen de 3.500 en 5.500 euro.