thumbnail: null
thumbnail: null

Gruwelfoto Osama bin Laden is fake

Pakistaanse televisiezenders hebben maandag het verminkte gezicht getoond van een man die voorgesteld wordt als Osama bin Laden. Het blijkt echter om een namaakfoto te gaan. De authenciteit van de foto werd niet door Pakistaanse of Amerikaanse overheidsfunctionarissen bevestigd.

ibroeksteeg

Osama bin Laden werd om het leven gebracht tijdens een Amerikaanse operatie in Pakistan. Bin Laden zou al zijn begraven op zee, "in overeenstemming met de islamitische tradities", meldt de Amerikaanse zender NBC, die door twee Amerikaanse overheidsfunctionarissen gewaarschuwd werd dat het om een hoax, een valse foto, ging.

Fotografen van NBC denken ook dat het om een hoax gaat en proberen dat hier te bewijzen.

"De foto van het lijk van Osama bin Laden werd publiek gemaakt, het werd niet voor echt verklaard", zei ook de presentator van Geo TV, de belangrijkste nieuwszender van Pakistan. De tv-zender toonde het bebloede gezicht, met ingedrukte oogkassen, van een man met een ruige, zwarte baard. De terroristenleider werd door het hoofd geschoten. De Pakistaanse veiligheidsdiensten hebben inmiddels de dood van Bin Laden bevestigd.

Osama bin Laden geldt als de verantwoordelijke van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington, waarbij 2.600 mensen om het leven kwamen. Na de aanslagen van "nine eleven" was hij de meest gezochte terrorist ter wereld: er stond een som van 25 miljoen dollar op zijn hoofd. Toch kon hij jarenlang op vrije voeten blijven.

Bekijk hier beelden van de brandende villa van Bin Laden in Pakistan:

Toen het nieuws van de dood van Bin Laden bekendraakte, barstte op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten een waar volksfeest uit. De mensen in New York stroomden toe naar Ground Zero, waar de tweelingtorens van het World Trade Center stonden. Vele mensen zwaaien er met Amerikaanse vlaggen, champagneflessen worden ontkurkt. "Eindelijk", riep de blije menigte uit.

Lees ook: "Bin Laden is niet dood" Lees ook: Kogel voor bin Laden & zoon, echtgenotes opgepakt Lees ook: "Osama bin Laden is dood"

Meer over Osama bin Laden