Zo werd Osama bin Laden gedood

Meer dan negen jaar was lang was Osama bin Laden de meest gezochte terrorist ter wereld. Het brein achter de aanslagen van 9/11 verborg zich al die tijd in Pakistan. Daar werd hij gisteren gedood tijdens een vuurgevecht. Maar hoe ging die operatie nu in z'n werk?

ghouben/fvranckx

Via de koerier die hij het meest vertrouwde kwam de Amerikaanse inlichtingendienst CIA bin Laden uiteindelijk op het spoor.

De villa waar de topterrorist verbleef bevond zich in Abbottabad (foto boven), niet ver van de hoofdstad Islamabad, was zwaar beveiligd met muren van 4 tot 6 meter dik. Een internet- of telefoonaansluiting was er niet en het vuilnis werd nooit opgehaald maar direct verbrand door de bewoners.

Sedert november raakten de Amerikanen er alsmaar meer van overtuigd dat bin Laden daar verbleef. Zo was er in de buurt een groot ziekenhuis waar bin Laden volgens sommige bronnen behandeld werd met zware nierproblemen. Vrijdag gaf president Obama het leger de opdracht om hem uit te schakelen.

Toen de Amerikaanse elitetroepen bij het huis waren aangekomen, ontstond een vuurgevecht. Daarbij kwamen een vrouw die gebruikt werd als menselijk schild, bin Ladens zoon en een lijfwacht om. Bin Laden zelf zou een kogel door het hoofd hebben gekregen.

In de villa werden ook drie echtgenotes, zes zonen en vier nauwe medewerkers van bin Laden opgepakt.

Volgens president Obama raakte geen enkele Amerikaanse soldaat gewond. Tijdens de landing stortte één van de vier helikopters neer, maar daarbij vielen geen gewonden.

De hele actie duurde nog geen veertig minuten.

Zeegraf

De operatie werd uitgevoerd is samenwerking met de Pakistaanse overheid, maar die heeft dat (nog) niet bevestigd. De Amerikaanse Special Forces namen het lichaam van bin Laden mee. Zijn lichaam werd volgens Amerikaanse media kort nadien begraven op zee.

Pakistaanse media verspreidden vanochtend een foto van het lijk van bin Laden, maar die bleek vals te zijn.

Meer over Pakistan