België in Genève op 'mondeling examen' over mensenrechten

In kader van zijn eerste "universeel periodiek onderzoek" verschijnt België maandag voor de VN-mensenrechtenraad in Genève, om er te antwoorden op vragen van andere lidstaten van de Verenigde Naties. Het gaat om een procedure die alle leden elke vier jaar moeten doorlopen.

ibroeksteeg

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zal in naam van ons land drie uur lang antwoorden op vragen van nationale vertegenwoordigers. Zij baseren zich op drie rapporten: eentje van de Belgische regering, een ander van het hoog-commissariaat van de mensenrechten en een derde van Belgische en internationalemensenrechtenorganisaties.

"Men moet geen proces verwachten, maar eerder een politiek debat waarin België ook zijn eigen waarden zal verdedigen tegenover andere landen", verduidelijkte de buitenlandminister. Vanackere verwacht onder meer vragen over de overbevolking in de gevangenissen, het asiel- en migratiebeleid, het pas gestemde boerkaverbod en de afwezigheid van een mensenrechtencommissie binnen het Belgische institutionele landschap.

"Gaat men mij ook ondervragen over communautaire kwesties?", vraagt hij zich vertwijfeld af. Ons antwoord op de niet-ratificatie door België van het minderhedenverdrag van de Raad van Europa "is reeds goed gekend", terwijl andere communautair getinte kwesties "misschien niet eens aangeraakt zullen worden", vermoedt hij.

Het 'mondelinge examen' van maandag moet uitmonden in de publicatie van een reeks aanbevelingen woensdag.

Beeld: Photonews

Meer over Steven Vanackere