De Wever wil nu snel een formateur

Bart De Wever, voorzitter van N-VA, vindt het hoog tijd dat een formateur wordt aangesteld, die naast communautaire ook sociaal-economische onderhandelingen zal voeren. Het politieke zwaargewicht wil die functie op zich nemen als PS-voorzitter Elio Di Rupo ervoor past.

kscherpenberg

N-VA heeft in de voorbije weken al meermaals laten uitschijnen dat de politieke impasse niet lang meer mag duren. Eind april zou de deadline worden, weerklonk het hier en daar. Anders zou de grootste partij van het land de onderhandelingstafel verlaten, maar dat deed het uiteindelijk niet.

"We hebben de laatste dagen goed met koninklijk bemiddelaar Wouter Beke samengewerkt en afgesproken dat hij zijn opdracht in schoonheid mag afronden", aldus De Wever in 'De Zevende Dag' op Eén. "Beke heeft goed werk geleverd, het is duidelijk dat er daarna een nieuwe fase komt, een eindfase. De druk van een ultimatum dan is schadelijk."

CD&V en Open Vld reageren positief op de vraag van N-VA om snel een formateur aan te duiden. Bij Groen! klonk het allemaal wat voorzichtiger. "Het komt erop aan geen woorden te gebruiken, maar daden", zei Kamerlid Stefaan Van Hecke. Unisono klonk wel dat het aan verkiezingsoverwinnaars PS en N-VA is om te bepalen wie effectief aan zet komt.

PS-voorzitter Elio Di Rupo geeft voorlopig geen commentaar op de verklaringen van de N-VA-voorzitter.

Beeld: PhotoNews

Meer over Bart De Wever