Bruno Tobback: "België moet worden heruitgevonden"

Bruno Tobback, fractieleider voor sp.a in de Kamer,heeft tijdens zijn 1 mei-toespraak in Leuven gezegd dat ons land geen nood heeft aan een staatshervorming die gebaseerd is op rancune, afgunst of angst.

kscherpenberg

"Alleen een hervorming die opnieuw vertrouwen kan wekken en een nieuw gezamenlijk project kan aanbieden, heeft op dit moment zin", sprak de zoon van de Leuvense burgemeester.

Tobback meent dat België opnieuw heruitgevonden moet worden als het ooit nog vooruitgang wil boeken. De huidige Belgische constructie, zowel in Vlaanderen als Wallonië, staat op wankele fundamenten, weerklonk het op het Martelarenplein.

"Daaruit afleiden dat we het hele ding dan maar moeten platgooien en de brokstukken in het rond gooien, is geen remedie die veel toekomstperspectief biedt. Ik wil niemand viseren", aldus Tobback, "maar het is een methode die mij doet denken aan wat de Romeinen deden met de steden van een aantal overwonnen tegenstanders".

Tobback pleit voor een model dat lange tijd mee kan gaan, maar stelt wel vast dat zo eentje nog niet in de mappen zit van de meeste onderhandelaars, "misschien nog het minst van al in die van de twee natuurlijke hoofdrolspelers: de winnaars van de laatste verkiezingen."

Beeld: PhotoNews

Meer over Bruno Tobback