No Cancer Foundation verdacht van oplichting met geneesmiddelen

Print
No Cancer Foundation verdacht van oplichting met geneesmiddelen

No Cancer Foundation verdacht van oplichting met geneesmiddelen

Hasselt - De No Cancer Foundation (NFC), een internationale vereniging tijd strijdt tegen kanker en haar hoofdkwartier in Hasselt heeft, wordt verdacht van oplichting. Het parket heeft op 7 april een inval gedaan op zeven adressen in Hasselt en nam daarbij tientallen dosissen van het geneesmiddel 'Flaraxin' - volgens specialisten "puur bedrog" - in beslag.

'Flaraxin' wordt verkocht als wondermiddel dat kankerpatiënten kan helpen tumoren te overwinnen. Maar het Oekraïense middel is niet erkend als medicijn en de reclame ervoor gebeurt voornamelijk via getuigenissen op websites. Oncologen geloven alleszins niet dat 'Flaraxin' kankerpatiënten kan genezen.

Stalen

"We werden getipt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)", vertelt een woordvoerder van het Hasseltse parket in een krant van De Persgroep.

"We hebben stalen genomen van 'Flaraxin', een vermeend geneesmiddel tegen kanker. De producten zijn nu in het labo voor een grondige analyse. Daarvan zijn de resultaten nog niet bekend."

Naast de inbeslagname van tientallen dosissen 'Flaraxin' blokkeerde het parket ook verschillende bankrekening van de NCF. Maar bij de NFC zelf zegt men dat de organisatie geen kankerpatiënten wil oplichten.

Farmaceutische en medische industrie

"We worden erg gedwarsboomd door de officiële kanalen. Volgens ons is 'Flaraxin' een product dat twintig keer minder kost dan traditionele behandelingen en veel succesvoller is. Er moet nog meer onderzoek naar worden verricht, maar dan moet de overheid zijn verantwoordelijkheid nemen", reageert Erik Verbeek van het NCF in de krant.

"De farmaceutische en medische industrie staan hiervoor niet te springen want dan zijn ze meteen hun bron van inkomsten kwijt. De eerste resultaten van clandestiene proeven met het product zijn alvast zeer hoopgevend. Waarom zouden we de kankerpatiënten dan in de kou laten staan omdat er zich niemand wil achter scharen? Het gaat om een natuurproduct dat de zware metalen uit het lichaam zuivert."

Verbeek wil de in beslag genomen producten zo snel mogelijk terug: "Er staan mensenlevens op het spel. Ze denken dat we hier munt uit willen slaan, maar dat is niet zo. We werken met donaties en wie weinig geld heeft, hoeft amper wat te betalen voor een kuur".

Foto PhotoNews


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio