Ouders slachtoffers Janssen volgen assisenproces als voorbereiding op confrontatie

Ivo en Marleen Paulus, Johan en Peggy Appeltans en Eddy en Martine Van Uytsel, de ouders van de dodelijke slachtoffers van Ronald Janssen, zullen volgende week in Tongeren een assisenproces volgen ter voorbereiding op het proces van de seriemoordenaar uit Loksbergen, dat na de zomer plaatsvindt. Ze doen dat in samenspraak met justitieassistenten.

fvranckx

Ronald Janssen moet zich vermoedelijk vanaf 23 september voor het Tongerse hof van assisen verantwoorden voor de moord op Annick Van Uytsel (18), Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (21). Om het voor te bereiden om het emotioneel erg zware proces, zullen justitieassistenten samen met de ouders van de slachtoffers vanaf maandag een assisenproces bijwonen.

Het gaat om het proces van Truienaar Ludo Voortmans, die terechtstaat voor de roofmoord op de 83-jarige René Jermis uit Schakkebroek (Herk-de-Stad).

"Andere orde"

"De zaak die zij gaan bijwonen, is een assisenzaak van een totaal andere orde", vertelt de entourage van de families in een krant van De Persgroep.

"Maar uiteindelijk gaat het de ouders er vooral om indrukken op te doen in een wereld die hen tot nu toe vreemd was. Voor mensen die nooit eerder in aanraking kwamen met justitie is het bijzonder moeilijk in te schatten wat je te wachten staat. Ze willen zich daar iets bij kunnen voorstellen als ze straks oog in oog met de moordenaar van hun kind staan."

Noodzaak

"Justitieassistenten voelen die noodzaak om 'meer te weten' vaak aan in de gesprekken met de nabestaanden", voegtt Lieselot Bleyenberg, woordvoerster van justitieminister Stefaan De Clerck, daar nog aan toe.

"Veel betrokkenen zijn nooit eerder in een gerechtsgebouw binnengeweest, laat staan in een assisenzaal. Ze stellen zich daarrond natuurlijk vragen. Voor de ene is het voldoende om zo'n assisenzaal op voorhand gewoon al eens te zien. De andere wil daadwerkelijk een dag doorbrengen in zo'n zaal, tijdens een proces. En wil op voorhand weten wie wie is, waar de rechters zitten, de advocaten, de jury.

Met de justitieassistenten wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Het is hun taak om de betrokkenen zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen zal. Zo'n rechtszaak heeft een enorme impact op iedereen."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio