Erik De Bruyn stapt uit "coma-partij' sp.a

Erik De Bruyn verlaat sp.a. De Antwerpenaar houdt Rood! boven de doopvont, dat een nieuwe linkse partij in Vlaanderen moet worden.

kscherpenberg

De Bruyn was al jaren het gezicht van de radicale linkervleugel binnen sp.a. In 2007 deed hij mee aan de voorzittersverkiezingen, maar met 33,6 procent van de stemmen redde hij het niet tegen Caroline Gennez.

"De voorzitter beloofde destijds een linkser profiel en meer intern debat en democratie. Daar kwam niks van. Integendeel, wie kritiek uit belandt op een zijspoor", aldus De Bruyn nu.

De Antwerpenaar zegt dat de sp.a in een coma verkeert. "De top luistert niet naar de basis en mist een profiel."

Vakbond

"Met Rood! willen we de linkse krachten in Vlaanderen hergroeperen. Dat moet tegen 2014 een nieuwe, grote linkse partij opleveren", met een "weldoordacht programma in een heldere taal."

De Bruyn heeft al contacten met politici met charisma en geloofwaardigheid. Namen geeft hij nog niet, maar "we praten met mensen van PVDA, Groen!, ABVV en anderen. De stem van de vakbond moet politiek aan bod komen."

Verdeeldheid

De sp.a is niet verrast over het vertrek van De Bruyn uit de partij, maar betreurt wel dat hij verdere verdeeldheid zaait onder de progressieve partijen. Het was al langer duidelijk dat de hervormingen naar een "moderne en open progressieve partij" niet de koers was die De Bruyn wou varen, luidt het bij sp.a.

De Vlaamse socialisten vinden het wel jammer dat De Bruyn de progressieven verder verdeelt "op het moment dat er eenheid tegen het conservatieve nationalisme nodig is".

Beeld: PhotoNews

Meer over Erik De Bruyn

Aangeboden door onze partners