thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Gilbert pakt tweede Amstel Gold Race op rij

Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft voor de tweede keer op rij de Amstel Gold Race gewonnen. Hij reed iedereen uit het wiel op de Cauberg. Joaquin Rodriguez (Katusha) kwam als tweede over de finish, de Australiër Simon Gerrans (Sky) was derde.

ikerremans

Bjorn Leukemans werd zevende, Ben Hermans achtste. De favorieten van de laatste weken, Nick Nuyens en Johan Vansummeren, waren opvallend afwezig in de koers. Op 100 km van de finish zaten ze achteraan het peloton. Vansummeren gaf even later op.

Het eerste deel van de wedstrijd werd gekleurd door een lange ontsnapping van vier renners, onder wie de Belg Thomas Degand (Veranda's Willems). Zij reden meer dan 200 km in de aanval maar werden 40 km van de streep weer gegrepen.

Cauberg

Op de Eyserbosweg kwam de koers echt op gang en waren de favorieten voor het eerst aan de beurt. Een klein groepje kon ontsnappen. Fränk Schleck en Fabian Cancellara raakten betrokken bij een valpartij en waren niet mee weg.

Op de Keutenberg raakte Rodriguez weg uit een elitegroep met onder meer Kolobnev, Leukemans, Gesink, Hermans, Vinokoerov, Hoogerland en Cunego. Op 10 km van de finish ging ook Andy Schleck in de aanval. De renner van Team Leopard kreeg nooit meer dan 10 seconden maar werd pas op de Cauberg, op 500 meter van de streep, gegrepen door een ontketende Gilbert.

Gilbert spurtte iedereen uit het wiel en volgt zichzelf op op de erelijst.

"Gelukkig heb ik kunnen rekenen op een bijzonder sterke ploeg want de andere teams hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt", zei Gilbert na afloop. "We hebben op een professionele manier gewerkt aan een sterke ploeg en dat loont nu. Zelf heb ik hard gewerkt aan en geïnvesteerd in mijn carrière. Toch zul je me niet horen zeggen dat ik de beste klassieke coureur van het moment ben. Laat het me er op houden dat ik de meest complete ben. Want naast mijn dubbele successen in Parijs-Tours, de Ronde van Lombardije en nu ook de Amstel Gold Race heb ik toch ook al aardig wat ereplaatsen behaald in de andere klassiekers."

Meer over Philippe Gilbert