Leterme over deadline N-VA: "Weglopen is geen oplossing"

Het zint Yves Leterme niet dat N-VA vrijdag nog maar eens heeft herhaald dat het eind april wil evalueren of het nog wel zinvol is om de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe federale regering verder te zetten. "Weglopen is geen oplossing", aldus de ontslagnemende premier van CD&V.

kscherpenberg

De West-Vlaming meent nog steeds dat het aan PS en N-VA is, de twee winnaars van de voorbije verkiezingen, om een communautair akkoord uit te tekenen.

Ook het feit dat Bart De Wever en co hebben uitgehaald naar de begrotingsbesprekingen, is bij Leterme in het verkeerde keelgat geschoten. "De N-VA is niet alleen op de wereld." De eerste minister zegt dat alle partijen de kans kregen om hun zegje te doen.

"Enkelen hebben die kans gegrepen, bijvoorbeeld Frank Vandenbroucke (sp.a). Maar het is waar dat de N-VA het minst heeft deelgenomen aan de kansen die in het parlement werden gegeven", aldus Leterme in 'De Zevende Dag' op Eén die nog zei dat Europa de Belgische begrotingsdocumenten zal goedkeuren.

Maar het blijft volgens Leterme mogelijk dat Europa extra maatregelen zal vragen om de vergrijzing op te vangen. "Maar wat dat betreft herhaal ik dat er best zo snel als mogelijk een regering met volheid van bevoegdheden komt."

Beeld: PhotoNews

Meer over Yves Leterme