Haile Gebrselassie primus in halve marathon Wenen

Haile Gebrselassie heeft zondag de halve marathon van Wenen op zijn naam geschreven. De Ethiopiër, die maandag zijn 38e verjaardag viert, won in een recordtijd.

kscherpenberg

De wereldrecordhouder op de marathon had welgeteld 1 uur en 18 seconden nodig om 21,1 kilometer af te leggen. Nooit eerder deed iemand beter in de Oostenrijkse hoofdstad.

"Ik had een chrono onder het uur in mijn hoofd. Maar ik liep alleen, zonder helpers is het niet makkelijk zo'n tijd te lopen", aldus Gebrselassie.

De snelle Afrikaan is bezig aan een comeback nadat hij even zijn loopschoenen had opgeborgen. Hij wil een gouden medaille wegkapen op de Spelen van volgend jaar in Londen.

Londen

De Keniaan Emmanuel Mutai heeft zondag dan weer de Marathon van Londen gewonnen. De vicewereldkampioen van het WK in Berlijn kwam over de finish in een tijd van 2u04:37, slechts 38 seconden boven het wereldrecord dat de Ethiopiër Haile Gebrselassie in september 2008 liep op de Marathon van Berlijn. Mutai haalde het voor zijn landgenoten Martin Lel (2u05:45), drievoudig winnaar in Londen, en Patrick Makau (z.t.). Zijn overwinning is goed voor een zegepremie van 55.000 dollar, ongeveer 38.110 euro.

Bij de vrouwen was de zege voor de Keniaanse Mary Keitany. Zij won in 2u19:17, voor de Russin Lilja Schobukova (2u20:15) en de Keniaanse Edna Kiplagat (2u20:46).

Meer over Wenen