Plots weer meer radioactieve deeltjes in zee aan kerncentrale

In het zeewater bij de kerncentrale van Fukushima zijn opnieuw meer radioactieve deeltjes waargenomen. Dat zou kunnen wijzen op nieuwe lekken in de reactoren.

kscherpenberg

Zaterdag bedroeg de hoeveelheid radioactieve jodiumdeeltjes 6.200 keer zoveel als toegelaten. Het aantal lag ook zes keer zo hoog als vrijdag. Ook werd er vier keer zoveel cesium vastgesteld.

De Amerikaanse kernfysicus Michio Kaku houdt vol dat er voortdurend radioactieve stoffen uit de centrale lekken. De prof vreest een meltdown die niet te vergelijken zal zijn met die Tsjernobyl. "Kort gezegd kijk je naar een tikkende tijdbom."

Zes tot negen maanden zal het duren vooraleer de reactoren in de vernielde Japanse kerncentrale van Fukushima gestabiliseerd zijn. Dat heeft Tepco, de uitbater van de centrale, zondag gezegd.

Clinton

Zondag kwam alvast Hillary Clinton aan in Japan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wil haar medeleven tonen na de aardbeving en tsunami van 11 maart.

De voormalige First Lady zal premier Naoto Kan, minister van Buitenlandse Zaken Takeaki Matsumoto en keizer Akihito ontmoeten.

Ze belooft ook dat Japan op de steun van de Amerikaanse bondgenoot kan blijven reken bij de wederopbouw na de natuurramp.

Meer over Japan