Opvolger Vangheluwe: "Verbijsterd en kwaad"

De Brugse bisschop Jozef De Kesel is geschokt en ontgoocheld over de uitlatingen van zijn voorganger. Hij betwijfelt of Roger Vangheluwe wel schuldbesef heeft. "Hij heeft wel gezegd 'ik heb spijt', maar ik weet niet of hij het beseft."

wverhaert

"Moedig vind ik dat toch niet. Het is onbegrijpelijk, zo jammer, voor alle betrokkenen, voor de slachtoffers zeer zeker, maar ook voor ons, en dan bedoel ik niet voor ons imago, maar voor onze geloofwaardigheid. We zijn allemaal verbijsterd. En ik ben toch ook een beetje kwaad."

De Kesel heeft het afgelopen jaar een paar keer contact gehad met zijn voorganger "omwille van mijn opdracht". Hij sluit niet uit dat er in de toekomst nog contacten zullen moeten zijn. "Maar op dit moment ligt het mij toch wel zeer moeilijk", aldus de Brugse bisschop.

Biechtvader

Jozef De Kesel wil zich niet uitspreken over de verantwoordelijkheid van de biechtvader aan wie Vangheluwe naar eigen zeggen het misbruik heeft opgebiecht. "Als hij daar daar alles gezegd heeft, had de biechtvader hem moeten helpen. Ik zou moeten weten over welke gegevens de biechtvader beschikt." Of de Kerk nu op zoek moet gaan naar die biechtvader? "Ik weet het niet."

Meer over Jozef De Kesel