thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Johan Vansummeren verschalkt Cancellara in Parijs-Roubaix

Johan Vansummeren (Garmin-Cervélo) heeft de 109de editie van Parijs-Roubaix gewonnen. De 30-jarige Limburger viel aan op Carrefour de l'Arbre en kwam solo over de meet. De Zwitserse titelverdediger Fabian Cancellara werd tweede op twintig seconden voor de Nederlander Maarten Tjallingii. Tom Boonen gaf 55 kilometer van de meet op na een val.

drombouts

Lees ook Tom Boonen geeft op in Parijs-Roubaix

Deze editie is er eentje om snel te vergeten voor Quick Step. Boonen stond lange tijd stil in het Bos van Wallers met materiaalpech. De Kempenaar kwam vervolgens stevig ten val in de achtervolging op het peloton en gaf niet veel later op. Ook zijn ploeggenoot Sylvain Chavanel ging tegen de vlakte.

Na het Bos van Wallers ontstond een kopgroep met een pak luitenanten van de favorieten, onder wie Jurgen Roelandts en Johan Vansummeren.

Op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle versnelden Cancellara en de wereldkampioen Thor Hushovd. Ook Alessandro Ballan kon zijn wagonnetje aanpikken. Hushovd en Ballan hadden allebei ploeggenoten in de kopgroep en lieten Cancellara het werk opknappen.

Op 35 kilometer van de meet weigerde de Zwitser nog langer de achtervolging te leiden waardoor er volk uit de achtergrond kon terugkeren. Daarbij een indrukwekkende Sep Vanmarcke (Garmin-Cervélo) die zich al had opgeofferd voor zijn kopman Hushovd en dit nu opnieuw deed.

Ook Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM) kwam aansluiten, een ongelooflijke prestatie want onze landgenoot was voordien al zeker drie keer gevallen.

Carrefour de l'Arbre

Op 26 kilometer van de finish viel de ruime kopgroep uiteen. Vansummeren ging mee met de Zwitser Rast en de Deen Bak. De Nederlander Tjallingii maakte ook de sprong. Deze vier reden samen richting de laatste zware kasseistrook: Carrefour de l'Arbre.

Daar ontbond Vansummeren zijn duivels. De Limburger demarreerde en had na de strook tien seconden op Tjallingii.

Vansummeren viel niet meer stil en vlamde naar de piste van Roubaix. Intussen was Cancellara uit de achtergrond komen aansluiten bij Rast, Bak en Tjallingi. De Zwitser kon Vansummeren echter niet meer bedreigen.

Huwelijk

'Summie' of de 'Lange van Lommel' kwam solo over de meet in Roubaix en vroeg zijn vriendin Jasmine Vangrieken meteen na zijn zege ten huwelijk. Ze zei meteen "ja".

Cancellara won de spurt voor de tweede plaats en mocht zo na Milaan-San Remo (tweede) en de Ronde van Vlaanderen (derde) nog maar eens op het podium. Tjallingii werd derde voor Rast en Bak. Ballan werd op 36 seconden van Vansummeren zesde. Björn Leukemans was de tweede Belg op plaats dertien.

Lees ook Reacties Cancellara, Van Petegem en Hushovd Lees ook Reacties Leukemans, Tjallingii en Roelandts

Outsider

Na een achtste plaats in 2008 in de Helleklassieker en een vijfde in 2009 boekt Vansummeren nu de grootste zege uit zijn carrière tot nog toe. Opvallend is dat hij vorige week niet startte in de Ronde van Vlaanderen wegens knieproblemen.

Een week na 'Vlaanderens Mooiste' met Nick Nuyens wint er dus opnieuw een Belgische outsider een topklassieker.

Uitslag:

1.J.VANSUMMEREN 258 km in 6u07'28"

2.F.Cancellara (Zwi) op 19"

3.M.Tjallingi (Ned) z.t.

4.G.Rast (Zwi)

5.L.Bak (Den) 21"

6.A.Ballan (Ita) 36"

7.B.Eisel (Oos) 47"

8.T.Hushovd (Noo) z.t.

9.J.A.Flecha (Spa)

10.M.Hayman (Aus)

11.F.Guesdon (Fra)

12.L.Boom (Ned)

13.B.LEUKEMANS(Ita)

14.J.ROELANDTS

15.M.Docker (Aus)

17.M.Elmiger (Zwi) op 47"

18.T.Vaitkus (Lit) z.t.

19.J.Degenkolb (Dui) 2'10"

20.S.VANMARCKE z.t.

21.A.Greipel (Dui) 3'43"

22.B.Cooke (Aus) z.t.

26.S.Langeveld (Ned) 4'06"

28.T.Farrar (VS) 4'46"

29.K.ISTA z.t.

30.J.KEUKELEIRE

32.M.Burghardt (Dui)

35.K.GODDAERT

38.Sy.Chavanel (Fra)

41.S.ROSSELER

42.G.Hincapie (VS) op 4'46"

48.R.McEwen (Aus) 9'16"

51.B.DE BACKER 10'10"

55.M.NEYENS z.t.

67.N.SIJMENS 10'16"

Meer over Johan Vansummeren