"Dader schietpartij Alphen aan den Rijn duidelijk suïcidaal"

Nader onderzoek heeft nog niets opgeleverd over het motief van de dader van de schietpartij in het Nederlandse Alphen aan den Rijn. Uit zijn afscheidsbrief is duidelijk geworden dat hij "duidelijk suïcidaal" was. In 2006 verbleef hij tien dagen in een gesloten inrichting.

drombouts

Hij verwees in de brief naar andere 'digitale bestanden', maar daaruit kon de politie nog geen motief afleiden. "Deze hadden meer een spirituele dan een bedreigende inhoud", aldus hoofdofficier van justitie Kitty Nooy zondag tijdens een persconferentie. Meer kon ze er nog niet over zeggen omdat de informatie nog maar net bekend is.

De dader van de schietpartij, Tristan van der V., heeft in 2006 tien dagen in een gesloten inrichting doorgebracht. Hij had suïcidale klachten. Dat heeft de politie Hollands Midden zondag laten weten. Na die tijd heeft de politie nog eenmaal een overlastmelding over de 24-jarige man gehad, verder komt hij niet in de politiesystemen voor.

Slachtoffers

De zes mensen die zaterdag zijn omgekomen zijn drie mannen en drie vrouwen, zo maakte burgemeester Eenhoorn zondag bekend. De drie vrouwen waren respectievelijk 91, 68 en 45 jaar oud. De omgekomen mannen waren 80, 49 en 42 jaar oud. Ze woonden allen in Alphen aan den Rijn. De 42-jarige man was van Syrische afkomst.

Van de zeventien gewonden, acht vrouwen en negen mannen, liggen nu nog twaalf mensen in het ziekenhuis. Zeven van de slachtoffers zijn zwaargewond. Twee meisjes van zes en tien jaar zijn lichtgewond geraakt. Het jongste kind ligt nog in het ziekenhuis.