"Een mooie zonnige zaterdag kantelde in chaos"

Eén dag na het verschrikkelijke bloedbad in het winkelcentrum de Ridderhof in het Nederlandse Alphen aan den Rijn zijn tijdens een kerkdienst de dodelijke slachtoffers herdacht. Intussen is bekend gemaakt dat er zich geen minderjarigen onder de doden bevonden. Het gaat om drie mannen en drie vrouwen, allemaal ouder dan 40 jaar.

kscherpenberg

"Een mooie zonnige zaterdag kantelde in chaos. Onze stem hapert erbij, we zijn verbijsterd en geschrokken", sprak dominee Kees van Stralen de protestantse gelovigen toe.

Lees ook: Lichamen nog hele nacht in winkelcentrum Alphen

Ook een oudere man kreeg het woord in de Goede Herderkerk, waar het flink drukker was dan anders. Hij zei dat zijn gemeente in diepe rouw verkeert. "We voelen ons verbonden met de nabestaanden en in gedachten zijn we bij de ouders van de dader", sprak hij.

Heel wat gelovigen moesten zich noodgedwongen naar de Goede Herderkerk begeven omdat hun kerkgebouw (foto), vlak bij het bewuste winkelcentrum, in het nog altijd afgesloten gebied ligt.

Na afloop van de mis konden de inwoners van Alphen aan den Rijn napraten met dominee Van Stralen.

Meisje van tien

Onder de gewonden bevindt zich ook een meisje van tien. Zij was zaterdag aan het winkelen met haar vader en zus toen ze de schutter tegen het lijf liep. De 24-jarige Tristan Van der V. joeg een kogel door haar hoofd. Het kind vecht voor haar leven.

Zondagavond (21u) zullen Alphenaren een menselijke kring vormen rondom het winkelcentrum. Ze worden gevraagd om kaarsen mee te nemen.

Slachtoffers

De zes mensen die zaterdag omkwamen bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn drie mannen en drie vrouwen. Dat heeft burgemeester Eenhoorn zondag bekendgemaakt op een persconferentie in het gemeentehuis.

De drie vrouwen waren respectievelijk 91, 68 en 45 jaar oud. De omgekomen mannen waren 80, 49 en 42 jaar oud. Ze woonden allen in Alphen aan den Rijn. De 42-jarige man was van Syrische afkomst.