IJslandse bevolking verwerpt Icesave-akkkoord

De IJslanders hebben in een volksraadpleging opnieuw het Icesave-akkkoord verworpen. Dat blijkt al uit de eerste resultaten. Zowat 57 procent stemde tegen, 43 procent voor.

kscherpenberg

230.000 mensen mochten zaterdag hun stem laten horen inzake de terugbetaling aan Groot-Brittannië en Nederland na het bankroet van de IJslandse internetbank Icesave (2008).

De twee landen kwamen 340.000 Britse en Nederlandse spaarders die hun spaarcenten dreigden te verliezen tegemoet. In totaal ging het om een bedrag van 3,9 miljard euro.

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir had een afbetalingsplan, dat zou lopen tot 2046, onderhandeld met Londen en Amsterdam. President Olafur Grimsson weigerde dat akkoord echter goed te keuren en zo kreeg het volk weer het laatste woord.

Sigurdardottir zegt dat er opnieuw een economische en politieke chaos op IJsland dreigt nu er opnieuw voor 'nee' is gestemd. "De slechtste optie is gekozen", aldus de premier.

De Britse regering reageert teleurgesteld op het resultaat van het referendum in IJsland over het Icesave-akkoord. Londen onderzoekt de mogelijkheden om de zaak voor een internationale rechtbank te brengen om zo het geld alsnog terug te krijgen. Dat zei de Britse staatssecretaris van FinanciënDanny Alexander van Financiën zondag. "We gaan onderhandelen met onze internationale partners, te beginnen met Nederland", aldus Alexander. "Het ziet er echter naar uit dat deze zaak voor de rechtbank eindigt."

Meer over IJsland